Het Grote Utrecht Stadsdiner: deel je maaltijd, geef om je stad!

Utrecht vierde in 2022 zijn 900ste verjaardag. Op maandag 17 oktober, Wereldarmoededag, zaten Utrechters daarom als één grote familie met elkaar aan tafel. Want samen eten verbindt! Hieronder lees je meer over het Stadsdiner 2022. Informatie over de volgende editie komt najaar 2023 op deze site.


Je kunt op verschillende manieren meedoen. Organiseer zelf een etentje of sluit aan bij een van de eetlocaties in de stad. Je kunt hier een dinerpakket bestellen. In het pakket vind je alle ingrediënten en het recept. Plus een leuke placemat met een ode aan de tuinders die al 900 jaar de hongerige stad voeden!

Utrechtse Tuinderssoep

Chefkok Leon Mazaraic van Grand Hotel Karel V heeft een fluweelzachte Utrechtse tuinderssoep voor je samengesteld. De ingrediënten zijn geteeld en geoogst bij de Moestuin Maarschalkerweerd. Bekijk de video waarin Leon de soep maakt en Pieter vertelt over de moestuin. (duur 22 min).

Bestel en doneer

Wil je meekoken op maandag 17 oktober? Bestel dan je pakket met ingredienten voor 4 personen voor slechts 1 euro. Dankzij extra donaties en contante bijdragen heeft het Grote Utrecht Stadsdiner € 4.029,70 kunnen overmaken aan de actie Geef om je Stad. Het gehele bedrag gaat naar de Stichting Noodhulp Utrecht. Meer informatie hierover op Geef om je Stad

Eetlocaties in de stad

Tijdens het Grote Utrecht Stadsdiner kun je op diverse plekken samen eten. Mee-eten op een van de eetlocaties is gratis, maar we hopen (en rekenen) natuurlijk wel op een donatie aan Geef om je Stad.

Programma Neude op zondag 16 oktober

De dag voor het Stadsdiner, zondag 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Op de Neude is ’s middags binnen in de bieb en buiten op het plein een mooi programma. Meer info vind je hier

Live talkshow RTV Utrecht op maandag 17 oktober

De afsluitende talkshow is op maandag 17 oktober live uitgezonden en terug te kijken op UStad en RTV Utrecht. Na het koken met Leon, ontvangen de presentatoren Gabriel en Jordi een breed scala aan gasten en schakelen zij live naar enkele eetlocaties. Te gast in de studio zijn o.a. Jules van Dam (voorzitter Armoedecoalitie), René de Kam (stadshistoricus), Annemieke Kok (dietiste UMC Utrecht), Maarten van Deursen (Utrecht Natuurlijk) en Linda Voortman (wethouder werk en inkomen). Daarnaast komen natuurlijk ook ervaringsdeskundigen aan het woord.

Er worden veel leuke foto’s gemaakt van de voorbereiding en bij de eetlocaties. Bekijk ze op onze Facebookpagina.

Daphne de Bruin schreef een prachtige ode aan de Tuinder:

als een koning te rijk
bestiert hij zijn paleis van glas
en heerst over het land
waar de zon nooit ondergaat

hij waakt over de prinsessenbonen
die slank en teer als opgeschoten pubermeisjes
In groepjes rondhangen tussen het groen

liefkozend keurt hij de tomaten
zijn kundige vingers strelen zacht het vlees
mooie rooie
met je blozende wangen
je bent de tuinders favoriet

vergeet niet
hoe hij de sla, de paprika
de schommelende courgettes
op laat groeien
onder de warme deken van zijn liefde

het harde werk wordt beloond
de oogst wordt rijkelijk bekroond
met kisten vol van overvloed
die op jouw bord belanden
zijn groente in jouw handen
in alle kleuren van de regenboog

heel af en toe als niemand kijkt
voordat zij in de kist verdwijnt
wiegt hij even een pompoen
en op de gladde bolle bast
plant hij een afscheidszoen!


Deel je maaltijd, deel je verhaal

Hoe beleef jij het Grote Utrecht Stadsdiner? Wat betekent samen eten voor jou of voor jouw familie? Laat het ons weten via de socials of mail naar deeljemaaltijd@stadsdinerutrecht.nl

De oplossing van de woordzoeker op de placemat is: De Hongerige Stad