Archief Stadsdiner 2023: Recept

Hollandse stoof met een Surinaams tintje (voor meer kruidentips zie onderaan!)

Ingrediënten in het pakket (voldoende voor 4 personen):
1 knolselderij, 2 preien, 3 winterwortels, 3 vastkokende aardappels, 1 grote ui, 4 teentjes knoflook, 1 zakje masala kruiden, 1 bouillonblokje

Zelf in huis hebben: bakolie, zout, peper

Bereiding:

  1. Maak de knolselderij schoon en maak er plakken van. Deze plakken snijd je overdwars en halveer je weer.
  2. Aardappels schillen, halveren en in partjes snijden van ongeveer 1 cm.
  3. De wortels schillen en halveren, in grove halve maantjes snijden.
  4. Van de prei snijd je grove stukken van ongeveer 1,5 vingerkootje.
  5. Uien en knoflook schillen en in fijnsnijden, de knoflook kan ook geperst worden.
  6. De groenten wassen en laten uitlekken.
  7. In een pan verhit je een scheut olie en bakt hierin de uien en knoflook glazig. Hierbij gaan de masala kruiden die je even goed meebakt (Let op, laat het niet aanbranden!).
  8. Voeg de aardappel, wortel en knolselderij toe, doorroeren en mee laten bakken.
  9. De prei erbij voegen en enkele minuten laten meebakken op iets lagere temperatuur.
  10. Als het geheel een beetje is doorgebakken, voeg je water toe, zodat het geheel net onder water staat. Vol laten opkoken.
  11. Het bouillonblokje verkruimelen en toevoegen met zout en peper naar smaak, nogmaals goed doorroeren.
  12. Als het goed kookt, laag zetten en met deksel op de pan verder laten garen, ongeveer 20 minuten.
  13. Om te checken of het gaar is prik je even met een vork in de knolselderij om te controleren of die beetgaar is.
  14. Tussendoor kun je de jus proeven of het zout genoeg is, en of er eventueel nog een blokje bij moet. Onthoud, zout kun je bijvoegen, maar nooit eraf halen. Minder zout is gezonder leven!
  15. Serveer met brood, rijst, couscous of wat je maar lekker vindt.

Het recept kan door middel van kruiden aan vele culturen en dus aan vele smaken aangepast worden.
Er volgen hier een aantal andere kruiden die je in plaats van masala zou kunnen toevoegen, dus experimenteer vooral!

Indonesisch
Citroengras en limoenblad

Marokkaans
Rash-el-hanout ,rozijnen ,kaneel

Hollands
Karwij en venkel

Italiaans
Italiaanse kruiden en tomaat

Turks
Sumac en pul biber

Thais
Lemongrass/kokosmelk /peper (curry)

Midden oosten
Za”atar

Ethiopische kruiden
Berbere

Zuid Afrikaans
Chakalaka
Bobotie

Eet smakelijk!