Recept Cybilles Stoofpot

Hollandse stoof met een Surinaams tintje (voor meer kruidentips zie onderaan!)

Benodigdheden 4 personen:

1 knolselderij
2 preien
3 Winterwortels
3 vastkokende aardappels
1 grote ui
4 teentjes knoflook
1 eetlepel masala kruiden
1 bouillonblokje
1 snufje zwarte peper naar smaak

Maak de knolselderij schoon en maak er plakken van. Deze plakken snij je overdwars en halveer je weer.
De wortels schillen en halveren, grove halve maantjes snijden
Van de prei snij je grove stukken ongeveer 1,5 vingerkootje.
Uien en knoflook schillen en fijne blokjes snijden, de knoflook kan eventueel ook geperst worden.
Aardappels schillen, halveren en in wat dikkere partjes snijden.
De groente goed wassen en laten uitlekken en even apart zetten.

In een pan verhit je een scheut olie en bakt hierin de uien en knoflook glazig. Hierbij gaan de masala kruiden die je even goed bakt (Let op, laat het niet aanbranden!).
Voeg de aardappelpartjes toe die je doorroert en mee laat bakken.
Het bouillonblokje en peper toevoegen en nogmaals goed doorroeren.
De groente erbij voegen en even laten meebakken voor korte tijd.

Als het geheel een beetje is doorgebakken, voeg je water toe, dat het net onder water staat.
Vol laten opkoken.
Als het goed kookt, laag zetten en deksel op de pan verder laten garen.
Om te checken of het gaar is prik je even met een vork in de knolselderij of aardappel om te controleren of ze zacht zijn.

Tussendoor kun je de jus proeven of het zout genoeg is, en of er eventueel nog een blokje bij moet. Onthoud, zout kun je bijvoegen, maar nooit eraf halen. Minder zout is gezonder leven!

Het recept kan door middel van kruiden aan vele culturen en dus aan vele smaken aangepast worden.
Er volgen hier een aantal andere kruiden die je in plaats van masala zou kunnen toevoegen, dus experimenteer vooral!

Indonesisch
Citroengras en limoenblad

Marokkaans
Rash-el-hanout ,rozijnen ,kaneel

Hollands
Karwij en venkel

Italiaans
Italiaanse kruiden en tomaat

Turks
Sumac en pul biber

Thais
Lemongrass/kokosmelk /peper (curry)

Midden oosten
Za”atar

Ethiopische kruiden
Berbere

Zuid Afrikaans
Chakalaka
Bobotie

Eet smakelijk!